vrijdag 15 maart 2019

Harmonische trilling

De harmonische trilling is een, zich herhalende, beweging van een punt langs een rechte lijn rondom een evenwichtsstand. Het punt beweegt zich vanuit een.


Harmonische trilling, u = A sin (2π⋅f⋅t), u = uitwijking (m) A = amplitude (m) f = frequentie (Hz) t = tijd (s).

Spring naar Harmonische ongedempte trilling - De eenvoudigste trilling is de harmonische trilling zonder demping. Deze trilling treedt op bij een.


Wat houdt een harmonische trilling nou precies in en hoe bereken je dat? Enkelvoudige trilling die is te beschrijven met een enkele sinusfunctie.

Tmet T: trillingstijd d: horizontale verplaatsing t. Een trilling is een periodieke beweging rondom een even- wichtsstand. Een mechanische trilling is een heen- en weergaande beweging van een punt.


Een harmonische trilling is een periodieke beweging die wordt beschreven door een sinusoïde. Een goed voorbeeld is een veer met een gewichtje er. Energie in een harmonische trilling.


Wiskundige uitwerking van de harmonische trilling. Bij harmonische trillingen wordt de letter f (van functie) vervangen door u (van uitwijking).


De trilling van een trillende veer is een voorbeeld van een sinustrilling of een harmonische trilling.

Een eenparige cirkelbeweging en een harmonische trilling zijn nauw met elkaar verbonden. In deze animatie kijken we naar een roterende. Een massa-veer systeem is een klassiek voorbeeld van een harmonische trilling. A is de amplitude (maximale uitwijking) f is de frequentie.


De resulterende (terugdrijvende) kracht. Aan een touw is een bolletje bevestigd. Het bolletje voert een harmonische trilling uit met een frequentie van Hz en een amplitude van cm. Een voorwerp voert een harmonische trilling uit als de resulterende kracht op het voorwerp recht evenredig is met de uitwijking uit de evenwichtstand en als de.


Een gewicht die aan veer hangt wordt uit zijn evenwichtstoestand getrokken en losgelaten, waarna het gewicht een harmonische. Voor harmonische trillingen geldt dat de uitwijking als functie van de tijd een sinusfunctie is. Trilling van een stemvork zichtbaar maken.


Wat is er speciaal aan de harmonische trilling? Het blijkt dan, dat de grafische voorstelling van de trillende beweging zelden een. Wij noemen haar : sombeweging van harmonische trillingen.


We geven enkele voorbeelden van modelsystemen die het gedrag van de harmonische oscillator.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.