maandag 14 mei 2018

Hoe werkt een nier

Uw nieren spelen een belangrijke rol in uw lichaam. Hoe lang een getransplanteerde nier werkt hangt af. Je nieren hebben veel verschillende functies.

Ze verwijderen afvalstoffen, zorgen er voor dat er precies genoeg vocht en zouten in je lichaam blijven, regelen je. Je hebt twee nieren, deze liggen achter in je buikholte tegen de rug aan ter hoogte van je taille. Deze organen zijn ongeveer twaalf centimeter lang en zien er uit.


Lees hier de begrijpelijke uitleg over nieren en urinewegen, zoals: de anatomie, de ligging, de functie en de werking van nieren en urinewegen.

Elke nier bevat ongeveer een miljoen piepkleine filtertjes, ofwel nefronen. De nefronen filteren en verwijderen het overtollige lichaamswater en. Dit lesfragment gaat over de bouw en de werking van de nieren. Dialyse werkt niet zo goed als een gezonde nierfunctie.


Dialyse kan maar ongeveer tien procent van de normale zuivering behalen. Goed werkende nieren zijn voor de mens dan ook van levensbelang. Het proces van bloedzuivering met behulp van een kunstnier wordt ook wel nierdialyse of hemodialyse genoemd.


Hoe vaak komt nierschade voor? Hoe ontstaat schade aan de nieren?

Het deel van de nieren dat nog wel goed werkt, raakt dan. Nieren zijn bij zoogdieren, wat ook mensen zijn, twee organen die in de buikholte(in je buik) een paar centimeter van je rug af, links en rechts.


Wat gebeurt er precies als je nier wordt verwijderd? Icoon afbeelding voor video Donor Karel over hoe hij zich voelde na de operatie. Meestal is kort daarna in het bloed van de ontvanger te zien of de nier goed werkt.


Bij nierschade zitten er eiwitten in uw urine en te veel afvalstoffen in uw bloed. Hoe gaat het verder bij nierschade? Om te onderzoeken of de nieren beschadigd zijn en zo ja, hoe groot de schade is, worden verschillende tests uitgevoerd.


Die zorgen voor een goede bloeddruk. Een kunstnier wordt gebruikt voor bepaalde nierfunctievervangende therapieën. De eerste kunstnieren zijn tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Hoe werkt dat binnenste van een vis eigenlijk?


Tijdens de opening vertelde patiënte Hetty Veerman hoe ze de zorg en behandeling in het. De schokgolven wekken energie op, deze wordt op de niersteen geconcentreerd. Hierdoor wordt de niersteen tot zeer kleine stukjes vergruist.


Er bestaat een kans dat je lichaam de nieuwe nier zal afstoten. Er zijn acute en chronische afstotingsreacties.


Er wordt een familiegesprek met patiënt en familie gepland over wat een niertransplantatie inhoudt. De meest voorkomende tumor van de nier bij volwassenen is het niercelcarcinoom, vroeger ook wel Grawitztumor genoemd. Hoe het zogenaamde puntensysteem werkt. De nier vervult drie belangrijke functies: 1. Hoe wordt bepaald wie welke nier krijgt en hoe groot de kans is op een goede.


Als er % van je nieren niet meer werkt heb je een nierdialyse of een.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.